Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu “Aging Clinical and Experimental Research” otkrilo je povezanost između niskog prosečnog nivoa vitamina D i velikog broja smrtnih slučajeva od COVID-19, u 20 evropskih zemalja. Povezanost između niskog nivoa vitamina D i osetljivosti na akutne infekcije respiratornog trakta objašnjena je činjenicom da vitamin D modulira odgovor belih krvnih zrnaca kako bi ih sprečio da ispuštaju previše upalnih citokina. Poznato je, naime, da COVID-19 prouzrokuje višak pro-upalnih citokina, što znači da ovi nalazi mogu da budu od koristi u borbi protiv virusa.
Nedavne studije iz Italije i Španije, zemalja sa posebno velikom stopom smrtnosti od COVID-19, pokazale su da oboleli u obe zemlje imaju prosečno niže nivoe vitamina D u odnosu na populaciju većine severnoevropskih zemalja. To se delimično objašnjava i ponašanjem ljudi, posebno onih starijih, koji izbegavaju jako sunce, te imaju nedovoljnu prirodnu sintezu vitamina D. Otkriveno je, pak, da stanovnici severne Evrope imaju najviše prosečne nivoe vitamina D, zbog konzumiranja ulja jetre bakalara, dodataka prehrani, ali i većeg izlaganja suncu. Skandinavske nacije su, verovatno zahvaljujući tome, među državama sa najnižim stopama smrtnosti od ovog virusa po glavi stanovnika u Evropi.
„Jedno prethodno istraživanje pokazalo je da 75 odsto ljudi u institucijama kao što su bolnice i domovi za negu starih imaju ozbiljan nedostatak vitamina D, te naučnici predlažu da se sprovede posebna studijai o nivoima vitamina D kod pacijenata sa različitom težinom COVID-19 bolesti. Napominje se, takođe, da ova studija ima određena ograničenja ne samo zbog toga što na broj registrovanih slučajeva zaraze u svakoj zemlji utiče broj obavljenih testova već i zbog različitih državnih mera za sprečavanje širenja zaraze.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja "Novinarnica"