VESTI IZ MEDICINE
Nutricionizam
Kiselo mleko jača srce
Muškarci koji često konzumiraju fermentisane mlečne proizvode pod manjim su rizikom za koronarne bolesti od onih koji nisu ljubitelji kiselo-mlečnih proizvoda. Prema studiji Univerziteta Istočne Finske, objavljenoj u British Journal of Nutrition, veoma velika potrošnja nefermentisanih mlečnih proizvoda ima, pak, sasvim suprotan efekat, i u vezi je sa povećanim rizikom nastanka koronarne bolesti. I neke ranije studije su pokazale da fermentisani mlečni proizvodi - sir, jogurt, kvark, kefir i kiselo mleko - imaju više pozitivnih efekata na lipide u krvi i na rizik od srčanih oboljenja od drugih mlečnih proizvoda.
U Kuopio istraživanju faktora rizika za ishemijsko oboljenje srca na Univerzitetu Istočne Finske, koje se bavilo vezom fermentisanih i nefermentisanih mlečnih proizvoda sa rizikom za bolesti srca, učestvovalo je oko 2.000 muškaraca. Njihove prehrambene navike procenjene su na početku studije, od 1984. do 1989. godine, a potom su praćeni 20 godina. U te dve decenije, 472 muškarca doživeli su koronarnu bolest. Učesnici studije bili su podeljeni u grupe, a istraživači su upoređivali one sa najvišom i najnižom potrošnjom fermentisanih mlečnih proizvoda sa manje od 3,5 odsto masti, uzimajući u obzir i različite načine života i ishrane. U grupi koja je konzumirala najviše kiselo-mlečnih proizvoda, poređenje je pokazalo 26 odsto niži rizik za bolesti srca u odnosu na grupu sa drugačijim prehrambenim navikama.
Pritom je kiselo mleko bilo najčešće korišćeni mlečni proizvod sa niskim sadržajem masti.
Potrošnja visoko-masnih fermentisanih mlečnih proizvoda, kao što je sir, nije pokazala vezu sa rizikom od incidentne koronarne bolesti srca; vrlo velika potrošnja nefermentisanih mlečnih proizvoda (definisana kao prosečan dnevni unos mleka od 0,9 l) povezana je, pak, sa povećanim rizikom od incidentne koronarne bolesti. Svi mehanizmi ovog fenomena još nisu razjašnjeni, ali bi mogli da se dovedu u vezu sa jedinjenjima koja nastaju tokom procesa mlečne fermentacije.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"
|