Veruje se da ljudski mikrobiom čini više od 100 triliona mikroba. Ovi mikroorganizmi razgrađuju nesvarljive supstance kao što su vlakna, i time čoveku koga nastanjuju obezbeđuju izvor energije. Oni takođe metabolišu svarenu hranu kako bi proizveli različita korisna "postbiotična" jedinjenja uključujući aminokiseline, vitamine i kratkolančane masne kiseline (sirćetnu kiselinu i buternu kiselinu).
Termin postbiotici odnosi se na širok spektar jedinjenja koja su proizvedena metaboličkom aktivnošću probiotskih bakterija. Postbiotična jedinjenja su ključni regulatori gastrointestinalnog zdravlja. Pored kratkolančanih masnih kiselina, probiotske bakterije proizvode brojne vrste postbiotičnih jedinjenja kao što su antimikrobni peptidi, koji su važan deo imunog sistema, zatim nutrijente kao što su B vitamini, vitamin K i brojne aminokiseline, kao i vodonik-peroksid, koji potiskuje rast kandida i drugih gljivica, i još stotine hiljada postbiotičnih jedinjenja koja tek treba da budu otkrivena.
Poslednjih godina, metagenomika i metabolomika dramatično napreduju, šireći naša znanja o delovanju mikroba i metabolita koje oni proizvode. Kako se otkriva pun značaj mikrobioma creva i kako saznajmo više o aktivnim metabolitima koje proizvodi mikrobiom, uloga postbiotskih metabolita privlači sve veću pažnju naučnika.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja "Novinarnica"