Prema studiji objavljenoj u časopisu Science, male bakterijske infekcije mogu vremenom da dovedu do razvoja teške zapaljenske bolesti. Lake bakterijske infekcije koje prolaze gotovo neprimećeno i koje telo lako eliminiše, kao što su laka trovanja hranom, ipak mogu da pokrenu lanac događaja koji dovode do hronične upale i potencijalno opasnog kolitisa. Ovo otkriće bi takođe moglo da pomogne da se konačno utvrdi poreklo inflamatorne bolesti creva (inflammatory bowel disease - IBD).
Međunarodni tim istraživača pošao je od pretpostavke da lake bakterijske infekcije koje se ponavljaju mogu da pokrenu razvoj hroničnih upala, te su razvili model blagih trovanja hranom, koristeći zdrave miševe kojima je davana mala doza uobičajenog patogena, Salmonelle Tiphimurium. Najčešće, ova bakterija izaziva prolaznu neugodnost i disfunkciju creva, i najčešće se i ne registruje, što sugeriše da je broj infekcija kod pojedinaca tokom životnog veka veoma potcenjen.
Mehanizam razvoja bolesti povezan je sa stečenim nedostatkom crevne alkalne fosfataze (IAP), enzimom koji se proizvedi u duodenumu tankog creva. Infekcija salmonelom povećala je aktivnost neuraminidaze u tankom crevu, što je ubrzalo molekularno starenje i promet IAP i dovelo do njegovog manjka u debelom crevu. Značaj crevne alkalne fozfataze je u tome što uklanja fosfate iz molekula kao što je pro-inflamatorni lipopolisaharid (LPS), koji proizvede razne rezidentne bakterije u debelom crevu, čime LPS prelazi iz toksičnog u netoksično stanje.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja "Novinarnica"