OKO PLANETE
SENZORI
Kao tek ubrano
Novi senzor u obliku voća mogao bi da pomogne firmama da duže očuvaju voće svežim prilikom transporta, misle istraživači. Ovaj ure- đaj, koji podražava veličinu, oblik i sastav pravog voća, pakuje se s proizvodom koji se prevozi i pa- žljivo meri njegovu temperaturu. On obaveštava dobavljače o problemima s hlađenjem voća kako bi oni mogli blagovremeno da reaguju. Ovaj izum je odličan i za potrošače jer voće stiže do njih u svežijem stanju.
Projekat, koji je još uvek u fazi isprobavanja, sprovodi Švajcarska federalna laboratorija za nauku i tehnologiju materijala. Menadžerka za odnose s javnošću, Kornelija Zog je objasnila da mango, banane i pomorandže obično dugo putuju dok ne stignu do krajnjih kupaca. Dešava se da prezrelo ili nedovoljno sveže voće završi kod krajnjeg kupca. Izvoznici imaju svoje načine za procenu svežine proizvoda, ali je novi senzor precizniji jer podražava karakteristike svake vrste voća ponaosob.
Kako je proizvođač senzora to postigao? Naime, prvo su skenirali voće i oblikovali njegov oblik i teksturu. Potom su utvrdili tačan sastav voća da bi ga kasnije simulirali u laboratoriji, pomoću mešavine vode, ugljenih hidrata i polistirena. Mešavinu su onda sipali u kalupe u obliku voća napravljene pomoću 3D štampača. Ova mala spravica omogućava proizvođa- ču da precizno meri temperaturu tokom čitavog transporta a, u slučaju da nešto pođe kako ne treba, da lakše utvrdi razlog.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"
|