MEDICINA
Anti-ejdžing
Manje kalorija za zdravo starenje
Smanjenje ukupnog unosa kalorija može da podmladi mišiće i da aktivira biološke puteve važne za dobro zdravlje, tvrde istraživači iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Već dugo je poznato da smanjenje kalorija, bez lišavanja tela esencijalnih vitamina i minerala, poznato kao ograničenje kalorija, na životinjskim modelima odlaže napredovanje bolesti povezanih sa starenjem. Ova nova studija, objavljena u Aging Cell, sugeriše da isti biološki mehanizmi mogu da se primene i na ljude.
Istraživači su analizirali podatke učesnika u Sveobuhvatnoj proceni dugoročnih efekata smanjenja unosa energije, CALERIE (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy), studiji koju je podržao američki Nacionalni institut za starenje (NIA), a koja je ispitivala da li umereno ograničenje kalorija donosi iste zdravstvene koristi koje se vide u studijama na životinjama. Otkrili su da je u periodu od dve godine zadatak za učesnike studije bio da smanje dnevni unos kalorija za 25 odsto, ali da je najveće smanjenje koje je grupa uspela da postigne bilo skromnih 12 odsto. Uprkos tome, ovo blago smanjenje kalorija bilo je dovoljno da aktivira većinu bioloških puteva koji su važni za zdravo starenje, i da napravi veliku razliku u korist dobrog zdravlja.
Istraživački tim je zatim pokušao da razume molekularne osnove prednosti koje donosi ograničenja kalorija kod ljudi. Jedna studija je pokazala da su osobe sa ograničenjem kalorija izgubile mišićnu masu, i u proseku devet kilograma težine tokom prve godine, i da su zadržale svoju težinu u drugoj godini. Ali, uprkos gubitku mišićne mase, učesnici sa ograničenjem kalorija nisu izgubili mišićnu snagu, što ukazuje da je ograničenje kalorija poboljšalo količinu sile koju generiše svaka jedinica mišićne mase, nazvana mišićna specifična sila.
Da bi otkrili koji ljudski geni su bili pogođeni tokom ograničenja kalorija, naučnici su izolovali mesindžer RNK (mRNA), molekul koji sadrži kod za proteine, iz uzoraka mišića. Tim je odredio sekvencu proteina svake mRNK i te informacije je koristio da identifikuje koji geni podstiču specifične mRNK. Dalja analiza pomogla je naučnicima da utvrde koji su geni tokom ograničenja kalorija bili pojačani, što znači da ćelije stvaraju više mRNK; i koji su bili smanjeni, što znači da su ćelije proizvodile manje mRNK. Istraživači su potvrdili da ograničenje kalorija utiče na iste puteve gena kod ljudi kao kod miševa, i primata koji nisu ljudi. Na primer, niži kalorijski unos je pojačao regulisanje gena odgovornih za proizvodnju energije i za metabolizam, a smanjio je regulisanje inflamatornih gena, što je dovelo do sniženja upalnih procesa. S obzirom na to da su upala i starenje veoma povezani, ograničenje kalorija predstavlja moćan način za sprečavanje proinflamatornih stanja koja razvijaju mnogi stariji ljudi, kažu autori studije.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"
|