MAGAZIN ZA NAUKU, ISTRAŽIVANJA I OTKRIĆA
Planeta Br. 111 | BIOTEHNOLOGIJA
»  MENI 
 Home
 Redakcija
 Linkovi
 Kontakt
 
» BROJ 111
Planeta Br 111
Godina XX
Maj - Jun 2023.
»  IZBOR IZ BROJEVA
Br. 115
Jan. 2024g
Br. 116
Mart 2024g
Br. 113
Sept. 2023g
Br. 114
Nov. 2023g
Br. 111
Maj 2023g
Br. 112
Jul 2023g
Br. 109
Jan. 2023g
Br. 110
Mart 2023g
Br. 107
Sept. 2022g
Br. 108
Nov. 2022g
Br. 105
Maj 2022g
Br. 106
Jul 2022g
Br. 103
Jan. 2022g
Br. 104
Mart 2022g
Br. 101
Jul 2021g
Br. 102
Okt. 2021g
Br. 99
Jan. 2021g
Br. 100
April 2021g
Br. 97
Avgust 2020g
Br. 98
Nov. 2020g
Br. 95
Mart 2020g
Br. 96
Maj 2020g
Br. 93
Nov. 2019g
Br. 94
Jan. 2020g
Br. 91
Jul 2019g
Br. 92
Sep. 2019g
Br. 89
Mart 2019g
Br. 90
Maj 2019g
Br. 87
Nov. 2018g
Br. 88
Jan. 2019g
Br. 85
Jul 2018g
Br. 86
Sep. 2018g
Br. 83
Mart 2018g
Br. 84
Maj 2018g
Br. 81
Nov. 2017g
Br. 82
Jan. 2018g
Br. 79
Jul. 2017g
Br. 80
Sep. 2017g
Br. 77
Mart. 2017g
Br. 78
Maj. 2017g
Br. 75
Septembar. 2016g
Br. 76
Januar. 2017g
Br. 73
April. 2016g
Br. 74
Jul. 2016g
Br. 71
Nov. 2015g
Br. 72
Feb. 2016g
Br. 69
Jul 2015g
Br. 70
Sept. 2015g
Br. 67
Januar 2015g
Br. 68
April. 2015g
Br. 65
Sept. 2014g
Br. 66
Nov. 2014g
Br. 63
Maj. 2014g
Br. 64
Jul. 2014g
Br. 61
Jan. 2014g
Br. 62
Mart. 2014g
Br. 59
Sept. 2013g
Br. 60
Nov. 2013g
Br. 57
Maj. 2013g
Br. 58
Juli. 2013g
Br. 55
Jan. 2013g
Br. 56
Mart. 2013g
Br. 53
Sept. 2012g
Br. 54
Nov. 2012g
Br. 51
Maj 2012g
Br. 52
Juli 2012g
Br. 49
Jan 2012g
Br. 50
Mart 2012g
Br. 47
Juli 2011g
Br. 48
Oktobar 2011g
Br. 45
Mart 2011g
Br. 46
Maj 2011g
Br. 43
Nov. 2010g
Br. 44
Jan 2011g
Br. 41
Jul 2010g
Br. 42
Sept. 2010g
Br. 39
Mart 2010g
Br. 40
Maj 2010g.
Br. 37
Nov. 2009g.
Br.38
Januar 2010g
Br. 35
Jul.2009g
Br. 36
Sept.2009g
Br. 33
Mart. 2009g.
Br. 34
Maj 2009g.
Br. 31
Nov. 2008g.
Br. 32
Jan 2009g.
Br. 29
Jun 2008g.
Br. 30
Avgust 2008g.
Br. 27
Januar 2008g
Br. 28
Mart 2008g.
Br. 25
Avgust 2007
Br. 26
Nov. 2007
Br. 23
Mart 2007.
Br. 24
Jun 2007
Br. 21
Nov. 2006.
Br. 22
Januar 2007.
Br. 19
Jul 2006.
Br. 20
Sept. 2006.
Br. 17
Mart 2006.
Br. 18
Maj 2006.
Br 15.
Oktobar 2005.
Br. 16
Januar 2006.
Br 13
April 2005g
Br. 14
Jun 2005g
Br. 11
Okt. 2004.
Br. 12
Dec. 2004.
Br 10
Br. 9
Avg 2004.
Br. 10
Sept. 2004.
Br. 7
April 2004.
Br. 8
Jun 2004.
Br. 5
Dec. 2003.
Br. 6
Feb. 2004.
Br. 3
Okt. 2003.
Br. 4
Nov. 2003.
Br. 1
Jun 2003.
Br. 2
Sept. 2003.
» Glavni naslovi

TEMA BROJA

 

Miloslav Rajković

Biotehnologija i praksa

Biotehnologija u Četvrtoj industrijskoj revoluciji


Minule godine pokrenut je projekat “BIO4 kampus”, jedan od velikih projekata za koji biotehnolozi veruju da bi mogao da promeni koncept postojanja nauke u Srbiji i postane mesto gde će biotehnološke nauke oblikovati budućnost srpskog društva. Zašto Biofor i zašto baš numerička odrednica 4? Reč je o četiri naučne oblasti s prefiksom bio, kako je procenjeno, od nacionalnog političkog i ekonomskog značaja. To su: biomedicina, bioinformatika, biotehnologija i biodiverzitet. Kampus bi trebalo da poveže sve naučne i obrazovne ustanove koje se bave ovim naukama. Jedna od njih je i Katedra za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju (sa grupom za biomaterijale i hemijsko inženjerstvo) Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, fakulteta s najdužom tradicijom u izučavanju hemijskih i drugih tehnologija u zemlji.

-U budućem BIO kampusu, biotehnologija je prepoznata kao jedan od nacionalnih pravaca. Procenjuje se da svetsko tržište biotehnoloških proizvoda raste po stopi 8-9 odsto i da će vrlo brzo dostići vrednost nekoliko stotina hiljada milijardi evra. To je, pored naučnog, glavni razlog zašto Srbija želi da bude deo tog bio-ekonomskog prostora. Da bi biotehnologija u nas bila ključni akter u poboljšanju uslova za život, za proizvodnju hrane, proizvodnju efikasnijih lekova i alternativnih izvora energije, preduslov je puna povezanost naučnih instituta, naučnoistraživačkih radnika, industrijskih kompanija i samog stanovništva, iza koje bi stajala jasno usmerena nacionalna politika - kaže prof. Zorica Knežević-Jugović, profesor Katedre za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF, na kojoj predaje enzimologiju i enzimsko inženjerstvo, a na masters i doktorskim studijama još neke “interesantne predmete”, kao što su odabrana poglavlja biohemijskog inženjerstva, elektrohemijski biosenzori i tehnologija ugljenih hidrata.
Osnovne oblasti njenog naučnog interesovanja su enzimsko inženjerstvo i enzimske tehnologije, koje podrazumevaju razvoj i optimizaciju procesa koji se zasnivaju na primeni enzima, po pravilu izdvojenih iz mikroorganizama i drugih biljnih i životinjskih tkiva. Enzimi se, kaže, primenjuju u proizvodnji niza prehrambenih artikala, ali i u medicini, dijagnostici, zaštiti životne sredine, proizvodnji biogoriva, hemikalija i farmaceutika.

Dr Zorica Knežević-Jugović, inženjer biotehnologije, redovni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Ishrana bez glutena

U istraživačkom fokusu nastavnika i studenata ove prestižne Katedre su, pre svega, dobijanje novih enzima i mikroorganizama i korišćenje njihovog biokatalitičkog potencijala u proizvodnji biološki aktivnih komponenti hrane koje povećavaju funkcionalnost i bezbednost prehrambenih proizvoda. Ali i srodne teme: biotehnološka proizvodnja biološki aktivnih suspstanci (ekstrakcija, sinteza), njihova modifikacija (inkapsulacija) i implementacija u prehrambene i farmaceutske proizvode; razvoj imobilisanih biokatalizatora i reaktorskih sistema za proizvodnju strukturnih lipida, oligosaharida, estara, biogoriva i farmaceutika; analiza diverziteta kompleksnih mikrobioloških ekosistema; mikrobiologija i mikrobne fermentacije - dobijanje biomase i mikrobnih metabolita, korišćenje mikroorganizama u poljoprivredi i zaštiti životne sredine, optimizacija i uvećavanje razmera biotehnoloških procesa…
Tehnološko-metalurški fakultet je nosilac projekta Eureka: Novi biotehnološki postupci za proizvodnju funkcionalnih pekarskih proizvoda sa detoksinovanim glutenom obogaćeni dijetetskim vlaknima, BIOFLOSBAKE-LAVGLU, a rukovodilac prof. Zorica Knežević-Jugović. U realizaciji projekta učestvuju još: kompanija Sojaprotein d. o. Bečej, Nacionalni institut za istraživanje i razvoj bioresursa hrane u Bukureštu, poznatiji kao IBA, i rumunske kompanije Natural Ingredients R& D SRL Fagaras i Expergo Business. Evo i odgovora zašto su Novak Đoković, prvi teniser sveta, i drugi vrhunski sportisti, iz ishrane izbacili namernice s glutenom.

-Učestalost intolerancije na gluten - kaže dr Knežević-Jugović, danas je četiri puta veća nego sredinom prošlog veka. Celijakija je dijagnostifikovana kod jedne od 113 osoba i jedina bezbedna i efikasna terapija koja se prepisuje tim osobama je doživotno pridržavanje bezglutenskog režima ishrane, koji isključuje pšenicu, ječam, raž i ovas, ali i sve ostale namernice koje sadrže gluten. Od izuzetne je važnosti razvijati nove bezglutenske proizvode na bazi prirodnih sirovina koje imaju povoljne efekte na zdravlje, kao i postupke za detoksikaciju glutena.
Pored konvencionalnog pristupa u formulisanju unapređenih proizvoda sa niskom alergenošću, koji se zasniva na dodavanju funkcionalnih ingredijenata u bezglutenske premikse, najnovija i najpodsticajnija istraživanja su usmerena na modifikaciju samog glutena u cilju smanjenja alergenog potencijala i poboljšanja senzornih karakteristika uz očuvana funkcionalna i nutritivna svojstva.
Ovaj projekat treba da unapredi tehnologije za dobijanje specijalno dizajniranih prirodnih vlakana i oligosaharida iz otpadnih tokova sojine prerađivačke industrije koji, pored nutritivne vrednosti, poseduju odgovarajuća funkcionalna svojstva za obogaćivanje bezglutenskih premiksa i proizvoda. Enzimski postupci će biti usmereni na modifikaciju pšeničnog glutena u formu sa smanjenom alergenošću, što, prema rečima dr Knežević-Jugović, može biti od izuzetnog značaja generalno za preusmeravanje pristupa u proizvodnji hrane namenjene osobama intolerantnim na gluten. Umesto da se eliminiše iz hrane, gluten se prevodi u netoksični oblik.
Profesor Knežević-Jugović rukovodi i projektom MultiPromis, koji finansira Fond za nauku Republike Srbije. Ovaj projekat je motivisan jednim od gorućih pitanja današnjice: Kako proizvesti dovoljno viskokvalitetne hrane proteinskog porekla za potrebe sve veće ljudske populacije uz minimalne uticaje na životnu okolinu i očuvanje biodiverziteta? Projektni tim će, veli, “razviti nove proizvode na bazi proteina nove generacije - proteina iz lišća uljarica u formi proteinskih izolata, bioaktivnih peptida i unapređenih formulacija za inkapsulaciju koji, pored nutritivne vrednosti, poseduju odgovarajuća funkcionalna svojstva za obogaćivanje pekarskih proizvoda, naročito bezglutenskih premiksa”.

BIO4 kampus

Kampus će činiti nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu: Farmaceutski, Biološki, deo Tehnološko-metalurškog, kardiovaskularni deo Medicinskog, jedna grupa Hemijskog fakulteta, Institut za molekularnu genetiku i genetička istraživanja, Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarne studije, deo Biološkog instituta „Siniša Stanković“ - Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodnim produktima PANDA, delovi Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Instituta za razvoj veštačke inteligencije i pojedine kompanije, sa ciljem da se stvore bolji uslovi za istraživanja.
Bio4 kampus će biti smešten u neposrednoj blizini Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” i novog sedišta Agencije za lekove i medicinska sredstva, sa kojima će činiti jedinstvenu biomedicinsku celinu.

Proteini iz lista bundeve

Kroz projekt MultiPromis primeniće se i potvrditi inovativni koncept zasnovan na kombinovanoj primeni enzima lignoceluloznog kompleksa, kao i netermičkih i membranskih tehnologija za dobijanje rastvorljive frakcije proteina Rubisko (akronim enzima RuBisCO-ribuloza 1,5-biofosfat karboksila/oksigenaza) i nerastvornih (zelenih) proteinskih frakcija iz listova uljarica, ali i na njihovu modifikaciju do proizvoda sa dodatnom vrednošću - bioaktivnih peptida i proteinskih nanonosača za inkapsulaciju nutrijenata.
-Na osnovu dobrog poznavanja hemijskog sastava lisne biomase i specifičnosti komercijalnih i novosintetisanih enzima, dizajniraće se specijalno formulisani enzimski kokteli za ciljanu ekstrakciju proteina iz lista bundeve. Za dobijanje bioaktivnih peptida koristiće se koncept “precizne enzimolize”, koji se zasniva na korišćenju baza podataka sekvenci bioaktivnih peptida i specifičnosti enzima, kao i programi pomoću kojih se može simulirati enzimska hidroliza.
Ovakav pristup daje mogućnost da značajno skratimo vreme za pronalaženje optimalnih uslova u izboru enzima za hidrolizu konzervirane i poznate subjedince Rubisko i njihovo poređenje, a time na jednostavan i brz način može se predvideti biološka aktivnost dobijenih sekvenci peptida.
S druge strane, kako Rubisko iz bundevinog lišća ima i do sada nepoznate sekvence, očekuje se identifikovanje novih sekvenci peptida sa potvrđenim antioksidativnim i antimikrobnim dejstvom primenom empirijskog pristupa i testiranjem različitih enzima i parametara.
Katedra za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF sa kineskim konzorcijumom Shanghai Advanced Research Institute, Kineska akademija nauka, realizuje strateški projekat Razvoj novih bioloških postupaka za dobijanje proizvoda sa dodatnom vrednošću na agro-industrijskom otpadu.
- Cilj je da se razviju novi održivi biotehnološki procesi na bazi korišćenja sporednih i otpadnih tokova poljoprivrede, pre svega lignoceluloznog otpadnog materijala (pšenična pleva, klipovi kukuruza, otpadna masa soje, suncokreta i kukuruza) za dobijanje proizvoda sa dodatnom vrednošću: enzima, šećernih kiselina, intermedijara steroidnih lekova, egzopolisaharida i probiotske biomase, kaže prof. Zorica Knežević-Jugović.

Posebna pažnja biće posvećena dobijanju visokoproduktivnih radnih mikroorganizama. “Optimizovaće se”, naglašava, “fizičko-hemijske karakteristike supstrata, parametri rasta i fermentacije, kao i ukupna tehnološka šema procesa. Fokus je na unapređenju enzima i proizvodnih mikroorganizama primenom genetičkog i metaboličkog inženjerstva, kao i na dizajnu procesa da bi se unapredila konverzija lignoceluloznog supstrata i ukupna ekonomičnost procesa.”
Nova hrana postaje jedan od globalnih svetskih problema, jer je naša planeta suočena sa sve većim rastom stanovništva (predviđa se da će nas 2050. biti oko deset milijardi), i ako bismo i dalje koristili tradicionalne načine proizvodnje hrane trebalo bi da se proizvede 60 odsto više hrane, a to tradicionalnim putem ne bi bilo moguće. Mora da se pronalaze novi, alternativni izvori proteina. To je sada grana biotehnologije koja ima veliku ulogu u razvoju hrane budućnosti.
Jedan od pravaca je izolovati proteine iz raznih prirodnih izvora, često otpadnih, i printovati ih u obliku u kome smo mi navikli da koristimo. Tako kad budemo dobili šnicle ili neko drugo jelo od mesa u restoranu nećemo moći da ocenimo baš da li je proizvedena u laboratoriji ili je prirodna, sa stočarske farme.

Analiza mikrobiote

Vanredni profesor dr Mirjana Rajilić-Stojanović, koja se usavršavala u Laboratoriji za mikrobiologiju (Laboratory of Microbiology) Univerziteta u Vageningenu (Holandija), pokrenula je zanimljiva istraživanja biodiverziteta konkretnih mikrobioloških ekosistema molekularnim metodama, naročito u vezi sa funkcionalnom hranom i bolestima gastrointestinalnog trakta. Član je istraživačkog tima European Helicobacter and Microbiota Study Group, koja je dala nobelovca Bari Maršala (Barry Marchall) za otkriće Heliko bakterije 2005.
-Mikrobiota čoveka se može smatrati specijalizovanim “mikrobnim organom” koji je metabolički aktivan koliko i jetra i koji značajno doprinosi zdravlju čoveka. Adekvatne analize mikrobiote, kao izrazito složene mikrobiološke zajednice, moguće su samo molekularnim metodama. Najzastupljenija metoda za analizu mikrobiote, kaže sagovornik Planete, je sekvenciranje DNK (konkretno 16S rDNK kodirajućeg gena) kojom se u jednom eksperimentu dobija više stotina hiljada očitanih sekvenci.
-Da bi se DNK sekvence prevele u mikrobiološke podatke, primenjuju se moderne bioinformatički alati kojima se sekvence prevode u podatke o vrsti i broju mikroorganizama u analiziranom uzorku”, objašnjava dr Knežević-Jugović naglašavajući da je upravo ovakvim pristupom ustanovljeno “da je mikrobiota čoveka koji živi u razvijenim industrijalizovanim društvima u odnosu na tradicionalna društva, značajno jednostavnija i modifikovanog sastava. Smatra se da je upravo poremećaj mikrobiote osnovni biološki uzročnik bolesti poput alergija, autoimunih bolesti, određenih kancera, ali i depresije i autizma.
Na Katedri za biohemijsko inženjerstvo i bitehnologiju analiziramo mikrobiotu čoveka i razvijamo nove prebiotike (npr., dijetetske suplemente) čijom primenom bi bilo moguće analizirati neke od primena mikrobiote pacijenta i time potpomoći lečenje. Primenom prebiotika nove generacije bilo bi moguće smanjiti incidence bolesti koje su uzrokovane poremećajem mikrobiote.”

Ćelijska poljoprivreda, koja proizvodi mleko bez krava tako što se nakon ubacivanja određenih gena ćelije mikroorganizama primoraju da proizvode kazein i druge mlečne proteine, takođe je moderna grana biotehnologije. To je izazvalo priličnu reakciju u javnosti. “Mnogi su skeptični prema tom proizvodu, prvo zbog imena, zašto se zove mleko, a ne nekako drugačije. Zašto se baš pokušava da proizvede mleko? Jer u mleku ima i mnogih sastojaka koji ne mogu da se lako iskopiraju i izimitiraju. U ovom slučaju, nalazimo se na granici onoga šta se može, a šta se ne može.”
Ako budemo poizvodili novu hranu u velikim količinama, šta će biti sa tradicionalnom hranom životinjskog porekla? Hoće li deca i ubuduće piti prirodno kravlje mleko i jesti prirodno teleće i drugo meso?
-Prema podacima iz zapadnih izvora, ako bi se smanjila upotreba govedine samo 20 posto, mi bismo do sredine ovog veka prepolovili emisiju gasova „staklene bašte“. To je jedna politička zamka. Lično mislim da to važi za razvijene zemlje koje su već iskoristile svaki pedalj obradive površine. Srbija, međutim, ima toliko neiskorišćenih plodnih njiva… Na Zapadu smatraju da stočne vrste, pogotovo krupna stoka, emituju velike količine metana koji ima 20 puta veći toplotni kapacitet od ugljen-dioksida i mnogo doprinosi efektu „staklene bašte“.
Ipak, tvrdi dr Knežević-Jugović, može se proizvesti stočna hrana koja će emitovati manju količinu metana, a jedan deo biogasa reciklirati u anaerobnim digestorima u okviru farmi u biogasove koji mogu dati energiju, tako da se sve dovede u sklad sa tokovima cirkularne ekonomije.

Otpori novim konceptima

-Veliki su otpori toj biotehnologiji, potvrđuje ona. - Možemo da govorimo kuda ide biotehnologija uopšte. Šta je njen krajnji cilj? Genetski modifikovani organizmi poput transgenih biljaka čiji je genom “unapređen” u cilju postizanja određenih osobina verovatno će biti prihvaćeniji i postepeno zamenjivati tradicionalne poljoprivredne kulture, dok će alternative mesu i ribi koje se uzgajaju u kulturi u bioreaktorima imati sličan efekat na stočarsku proizvodnju. Taj projekat je u začetku, protekla je već jedna godina od tri, razvijene su neke metode za izolaciju proteina.
Naročito ističe da je “veliki je izazov izolovati protein iz lišća jer su oni tu u submikrobskim česticama, često vezani sa drugim jedinjenjima, pigmentima, polifenolima, tako da koristimo enzimske ekstrakcije da raskinemo te veze i razgradimo lignoceluloznu masu kako bismo izdvojili protein, koji zatim ponovo modifikujemo do nekih proizvoda sa dodatnom vrednošću, npr., bioaktivnih peptida kao zamene za prirodne antioksidanse”.
-Druga oblast je protein kao gradivni blok za inkapsulaciju nutrijenata. U ovom slučaju, izolujemo protein i nadgrađujemo ga do različitih nanostruktura i (nanovlakna, nanočestice) kao nosača za inkapsulaciju vitamina i drugih nutrijenata. To je jedna nova oblast razvoja biomaterijala, koji treba da budu obnovljivi i razgradivi, a služe kao nosači za ciljanu isporuku - lek ili nutrijent.
Personalizovana medicina i genska terapija su takođe neki od glavnih pravaca razvoja biotehnologije u svetu. “Cilj je da u ćelije pacijenta ubacimo zdrave kopije gena koje bi zamenile kopije gena koje dovode do razvoja bolesti. Peuređivanjem gena može da se izvrši zamena naslednog materijala, tzv. CRISPR-Cas9 metod: zamenjujemo gene ćelija pacijenata kakvim hoćemo. To je još jedno revolucionarno otkriće, jer sve genetske bolesti potiču od neke greške u genetskom kodu čoveka.

Druga strana medalje

Genska terapija, personalizovana medicina, regenerativna medicina matičnim ćelijama (gajenje matičnih ćelija i njihovo usmeravanje u tkiva koja želimo), nisu zasad na listi tema kojima se Katedra za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu bavi. Sagovornik Planete navodi da imaju velike pomake na drugoj strain, “u savremenoj biotehnologiji kroz sintetsku biologiju”.
-Možemo da konstruišemo mikroorganizme kakve želimo da budu i proizvode ono što želimo da oni proizvode; da proizvodimo alternativne proteine koji će zameniti klasične namirnice životinjskog porekla (mleko, meso), da razvijamo nove biomaterijale, nanonosače za inkapsulaciju nutrijenata i lekova i njihovo kontrolisano otpuštanje (da ciljano isporučujemo lek gde želimo).
Biotehnologija se zasniva na molekularnoj biologiji, na genetičkom inženjerstvu, na bioprocesnom inženjertsvu, biohemiji, fundamentalnim naukama, mikrobiologiji i, u novije vreme, u spoju sa bioinformatikom, biofizikom, nanotehnologijom, znatnim pomacima u tehnolohgiji rekombinantne DNK. Sve to daje enormne mogućnosti biotehnologiji u raznim oblastima i zato je ona našla svoje mesto u budućem BIO4.


-U našem slučaju ona se pre svega oslanja na medicinu, i to personalizovanu (sekvenciranje DNK). Nekada je sekvenciranje DNK trajalo decenijama, danas se ljudski genom sekvencira za nekoliko sati, podvlači prof. Knežević-Jugović. - Na taj način može se prikupiti velika baza podataka ljudskih genoma, ali i o zdravlju pojedinca, fizičkim osobinama, okruženju u kojem živi. Time se može utvrditi korelacija između bolesti koje se ispoljavaju i njegove genetike. Umesto klasične medicine, koja je iz velikog broja podataka izvlačila neki prosek, imaćemo personalizovano lečenje na osnovu genetike pacijenta i specifičnosti svakog od njih, kako bi mu bila pružena najbolja moguća zdravstvena usluga. Geni svakog čoveka različito odgovaraju na lekove i njihove doze, pa će se sa ovim razvojem paralelno razvijati i farmakogenomika što će omogućiti da se za jednu gensku promenu preporučuju jedni lekovi i jedne doze, a za druge drugačije.

Novi sojevi mikroalgi

Kada se kaže: nova proizvodnja mikroalgi, to ne znači da se one samo gaje (mogu da se gaje u slanoj ili slatkoj vodi, u fotobioreaktorima), već da se taj proces učini produktivnijim i ekonomičnim. Povoljna je okolnost što one ne zahtevaju obradivo zemljište, velika tendencija je u biotehnologiji da se ono ne koristi da se ne bi krčile šume i narušavala prirodna staništa (i to je postalo svetski problem, dnevno izumire oko sto vrsta). Sa tog stanovišta alternativne proizvodnje proteina imaju ogroman značaj pa su velike svetske kompanije okrenute upravo toj proizvodnji.  
Iako sadrže 50 odsto proteina, gajanje mikroalgi je skupo, a prinosi mali. Zato se u njihovoj proizvodnji pomoću genetskih i molekularnih tehnika konstruišu sojevi koji će imati bolju fluktaciju ugljen-dioksida. U ovom slučaju se manipuliše enzimom Rubisko, koji katalizuje prvi korak u fotosintezi (fiksacija CO2) i malo je lenj, nije efikasan, pa ga zato biljke proizvode u ogromnim količinama. Biotehnologija sada ima veliki zadatak da napravi vrste mikroalgi koje će imati efikasniji Rubisko, veću biomasu, a time i veću produktivnost uzgajanja.
-Ovde se genetičko inženejrstvo i biotehnologija koriste za unapređenje mikroalgi kao biljne vrste, a s druge strane, biohemijski inženjeri nastoje da optimizuju konstrukciju bioreaktora da bi one brže rasle i proizvodile biomasu koja bi sadržala veći procenat proteina ili lipida, ako želimo da proizvodimo biogorivo. Oni  treba da razviju niz bioseparacionih i ekstraktivnih procesa koji ne bi koristili puno organskih rastvarača kao toksičnih a bili isplativi. Svi ti procesi se razvijaju na našoj katedri.

Planirano je da se izvrši sekvenciranje 1000 genoma i stvori baza podataka gena, ne samo za personalizovanu medicinu nego i baza genetskih resursa mikroorganizama, biljaka i životinja,  koja bi omogućila usmereno korišćenje živog sveta, i mnogo bržim, mnogo efektivnijim i mnogo usmerenijim.
-Tim moćnim alatima, molekul DNK se tretira kao pismo koje se može kopirati, umnožavati, editovati, prenositi iz jednog organizma u drugi. U spoju sa bioinformatikom, biofizikom i nanotehnologijama apsolutno će moći da se dođe do bržeg razumevanja živog sveta i bržeg usmeravanja nekog organizma u željenom pravcu. Do dirigovanog korišćenja živog sveta.
Na kraju, prof. Zorica Knežević-Jugović ne previđa i drugu stranu medalje biotehnološkog napretka: ”Iako imamo u rukama moćnu metodologiju, mi praktično ne znamo kakav će efekat imati na razvoj čovečanstva! Da li ćemo narušiti ravnotežu u prirodi, da li ćemo reproduktivno posustati time što smo produžili životni vek ili poboljšali kvalitet života, ili i jedno i drugo? To su neka pitanja na koje moramo brzo dati odgovor jer je novo doba u razvoju čovečanstva kroz biotehnološke inovacije već započelo”.

Nova hrana

Pod pojmom “nova hrana” podazumeva se hrana, ili sastaojci hrane ili metode proizvodnje koji se nisu koristili u Evropskoj uniji (EU) pre 1997. U novu hranu spada proizvodnja kultivisanog mesa, hrana insekata (dobili smo treću vrstu insekata kao hranu u Evropi), mikroalge...

Proizvodi bez glutena

-Osnovni cilj projekta sa partnerima iz Rumunije je proširenje palete funkcionalnih bezglutenskih proizvoda na bazi dijetetskih vlakana dobijenih iz obnovljivih sirovina sa dodatom vrednošću sa aspekta zdravlja ljudi, što bi imalo pozitivan efekat na prerađivačke industrije soje, proizvođače bezglutenske hrane i zaštitu životne sredine. Novi pekarski proizvodi (bezglutenski hleb, kolačići, paste) su namenjeni osobama intolerantnim na gluten, osobama koje paze na unos ugljenih hidrata u ishrani i nastoje da izgube višak kilograma, dijabetičarima i onima koji preventivno hoće da deluju na imunitet i očuvaju dobro zdravlje. Kao takvi, oni su atraktivni za domaće tržište i tržišta u regionu i Evropi - kaže dr Knežević-Jugović.

 

 

 

 

Miloslav Rajković

 


 


Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"

 

 

 

  back   top
» Pretraži SAJT  

powered by FreeFind

»  Korisno 
Bookmark This Page
E-mail This Page
Printer Versie
Print This Page
Site map

» Pratite nas  
Pratite nas na Facebook-u Pratite nas na Twitter - u Pratite nas na Instagram-u
»  Prijatelji Planete

» UZ 100 BR. „PLANETE”

» 20 GODINA PLANETE

free counters

Flag Counter

6 digitalnih izdanja:
4,58 EUR/540,00 RSD
Uštedite čitajući digitalna izdanja 50%

Samo ovo izdanje:
1,22 EUR/144,00 RSD
Uštedite čitajući digitalno izdanje 20%

www.novinarnica.netfree counters

Čitajte na kompjuteru, tabletu ili mobilnom telefonu

» PRELISTAJTE

NOVINARNICA predlaže
Prelistajte besplatno
primerke

Planeta Br 48


Planeta Br 63


» BROJ 116
Planeta Br 116
Godina XXI
Mart - April 2024.

 

 

Magazin za nauku, kulturu, istraživanja i otkrića
Copyright © 2003-2024 PLANETA