VESTI IZ MEDICINE
ISHRANA
Najbolja hrana za mozak
Poznato je da je azot oksid (NO) važna regenerativna supstanca koju naše telo proizvodi u krvotoku, pri čemu NO širi i opušta krvne sudove, povećavajući priliv krvi u sve telesne organe. Ovo jedinjenje takođe učestvuje u prevenciji formiranja masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, čime održava zdravlje i elastičnost tkiva kardiovaskularnog sistema. Proizvodnja azot oksida prirodnim putem može da se podstakne konzumiranjem povrća bogatog nitratima - cvekle, rukole, kelja, blitve, spanaća, kao i kakao.
Kad je reč o proizvodnji NO u mozgu i njegovoj ulozi u kontroli neuronskih [nervnih] funkcija, sveobuhvatna istraživanja obavljena su na životinjama, ali ne i na ljudima. Prema izveštaju američkog lekara dr Majkla Gregera, grupa istraživača je tek nedavno sprovela istraživanje o delovanju namirnica bogatih nitritima: cvekle, lisnatog povrća i kakaoa, na kognitivne funkcije kod čoveka.
Pri veoma visokim intenzitetima fizičkog vežbanja, kognitivne performanse se pogoršavaju, sa izraženo štetnim uticajem na vreme reakcije, što se dešava možda baš u trenucima kad je to najpotrebnije - kad osoba igra fudbal, na primer, i kad treba brzo da donosi adekvatne odluke, dok istovremeno fizički daje sve od sebe. Istraživanje je pokazalo da prethodno konzumiranje cvekle i te kako pomaže, značajno smanjujući vreme reakcije, ne samo u domenu fizičkih već i mentalnih performansi. Nakon konzumiranja kakaoa, primećeno je i “akutno poboljšanje raspoloženja, i kognitivnih performansi“.
Poznato je, takođe, da kognitivni trening i aerobne vežbe mogu da utiču i na strukturu mozga. Ali, smatralo se da samo mlađi mozgovi mogu da se prilagođavaju i da menjaju svoju konfiguraciju dok, na primer, uče da sviraju klavir. Studija koju navodi dr Greger potvrdila je da su se i kod starijih osoba - koje su vežbale konzumirajući sok od cvekle - razvile mreže slične onima kao kod mlađih odraslih ljudi. Ovo je pokazalo da kombinovano vežbanje, uz konzumiranje povrća bogatog nitritima, i kod starijih osoba povećava takozvanu neuroplastičnost mozga.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"
|