MAGAZIN ZA NAUKU, ISTRAŽIVANJA I OTKRIĆA
Planeta Br. 109 | RADIJACIJA, KORISNA I OPASNA
»  MENI 
 Home
 Redakcija
 Linkovi
 Kontakt
 
» BROJ 109
Planeta Br 109
Godina XX
Januar - Februar 2023.
»  IZBOR IZ BROJEVA
Br. 119
Sept. 2024g
Br. 120
Nov. 2024g
Br. 117
Maj 2024g
Br. 118
Jul 2024g
Br. 115
Jan. 2024g
Br. 116
Mart 2024g
Br. 113
Sept. 2023g
Br. 114
Nov. 2023g
Br. 111
Maj 2023g
Br. 112
Jul 2023g
Br. 109
Jan. 2023g
Br. 110
Mart 2023g
Br. 107
Sept. 2022g
Br. 108
Nov. 2022g
Br. 105
Maj 2022g
Br. 106
Jul 2022g
Br. 103
Jan. 2022g
Br. 104
Mart 2022g
Br. 101
Jul 2021g
Br. 102
Okt. 2021g
Br. 99
Jan. 2021g
Br. 100
April 2021g
Br. 97
Avgust 2020g
Br. 98
Nov. 2020g
Br. 95
Mart 2020g
Br. 96
Maj 2020g
Br. 93
Nov. 2019g
Br. 94
Jan. 2020g
Br. 91
Jul 2019g
Br. 92
Sep. 2019g
Br. 89
Mart 2019g
Br. 90
Maj 2019g
Br. 87
Nov. 2018g
Br. 88
Jan. 2019g
Br. 85
Jul 2018g
Br. 86
Sep. 2018g
Br. 83
Mart 2018g
Br. 84
Maj 2018g
Br. 81
Nov. 2017g
Br. 82
Jan. 2018g
Br. 79
Jul. 2017g
Br. 80
Sep. 2017g
Br. 77
Mart. 2017g
Br. 78
Maj. 2017g
Br. 75
Septembar. 2016g
Br. 76
Januar. 2017g
Br. 73
April. 2016g
Br. 74
Jul. 2016g
Br. 71
Nov. 2015g
Br. 72
Feb. 2016g
Br. 69
Jul 2015g
Br. 70
Sept. 2015g
Br. 67
Januar 2015g
Br. 68
April. 2015g
Br. 65
Sept. 2014g
Br. 66
Nov. 2014g
Br. 63
Maj. 2014g
Br. 64
Jul. 2014g
Br. 61
Jan. 2014g
Br. 62
Mart. 2014g
Br. 59
Sept. 2013g
Br. 60
Nov. 2013g
Br. 57
Maj. 2013g
Br. 58
Juli. 2013g
Br. 55
Jan. 2013g
Br. 56
Mart. 2013g
Br. 53
Sept. 2012g
Br. 54
Nov. 2012g
Br. 51
Maj 2012g
Br. 52
Juli 2012g
Br. 49
Jan 2012g
Br. 50
Mart 2012g
Br. 47
Juli 2011g
Br. 48
Oktobar 2011g
Br. 45
Mart 2011g
Br. 46
Maj 2011g
Br. 43
Nov. 2010g
Br. 44
Jan 2011g
Br. 41
Jul 2010g
Br. 42
Sept. 2010g
Br. 39
Mart 2010g
Br. 40
Maj 2010g.
Br. 37
Nov. 2009g.
Br.38
Januar 2010g
Br. 35
Jul.2009g
Br. 36
Sept.2009g
Br. 33
Mart. 2009g.
Br. 34
Maj 2009g.
Br. 31
Nov. 2008g.
Br. 32
Jan 2009g.
Br. 29
Jun 2008g.
Br. 30
Avgust 2008g.
Br. 27
Januar 2008g
Br. 28
Mart 2008g.
Br. 25
Avgust 2007
Br. 26
Nov. 2007
Br. 23
Mart 2007.
Br. 24
Jun 2007
Br. 21
Nov. 2006.
Br. 22
Januar 2007.
Br. 19
Jul 2006.
Br. 20
Sept. 2006.
Br. 17
Mart 2006.
Br. 18
Maj 2006.
Br 15.
Oktobar 2005.
Br. 16
Januar 2006.
Br 13
April 2005g
Br. 14
Jun 2005g
Br. 11
Okt. 2004.
Br. 12
Dec. 2004.
Br 10
Br. 9
Avg 2004.
Br. 10
Sept. 2004.
Br. 7
April 2004.
Br. 8
Jun 2004.
Br. 5
Dec. 2003.
Br. 6
Feb. 2004.
Br. 3
Okt. 2003.
Br. 4
Nov. 2003.
Br. 1
Jun 2003.
Br. 2
Sept. 2003.
» Glavni naslovi

TEMA BROJA

 

Priredila: D. Marić

Radijacija, korisna i opasna / Rizik na tanjiru

Rizik na tanjiru


Prisustvo prirodnog pozadinskog zračenja se ne može izbeći. Tako je u vazduhu prisutan prirodni radionuklid radon, koji
se u organizam unosi disanjem. Radon takođe dospeva u zemljište na kome raste hrana, a tu su i zgrade u kojima se boravi, dok sve za to vreme pogađaju kosmički zraci.

Tema Broja

Prirodni radionuklidi se obično nalaze u zemljištu, vodi i vazduhu, tako da usevi apsorbuju radioaktivni materijal iz zemlje i vazduha. I dok su jedni radionuklidi (radioaktivni izotopi) prirodnog porekla (dolaze iz zemljišta, stena ili vazduha), drugi radioizotopi koji se mogu naći u okolini, predstavljaju posledicu čovekove aktivnosti. Za merenje prirodnih radionuklida u uzorcima iz životne sredine i hrani, koriste se HPGe detektori.
Uobičajeni izvori prirodnih radionuklida u hrani su kalijum-40 (40K) i radijum-226 (266Ra). Radijacija dospeva u namirnice kroz korenje (biljka unosi radionuklide iz zemljišta), taloženjem radioaktivnih čestica na samim usevima, kao i bioakumulacijom (radionuklidi se akumuliraju u organizmu biljojeda, u hrani ili vodi koja sadrži radioaktivni materijal).
Sadržaj radionuklida u hrani zavisi od vrste hrane, klime i geografskog područja u kome je hrana proizvedena. Namirnice koje su poreklom iz država gde postoje nuklearne elektrane mogu da sadrže veće doze radijacije. Velike količine radionuklida koje se ispuštaju u životnu sredinu (ovo se naročito odnosi na oslobađanje radijacije iz nuklearnih elektrana) utiču na hranu. U normalnim okolnostima je količina prirodne radijacije u hrani zanemarljiva, pa ona tada ne utiče loše na zdravlje.
Kada je reč o zdravom dnevnom meniju, moglo bi se reći da ozračivanje počinje sa doručkom čiji su deo, recimo, sendvič sa bananom i puterom od kikirikija, uz čašu soka od ceđene pomorandže. Nastavlja se užinom u vidu brazilskih oraha, a završava se sa glavnim obrokom u obliku korenastog povrća ili spanaća i crvenog mesa, koji su začinjeni solju sa niskim sadržajem natrijuma, uz dodatak piva i vode, po izboru. Sve ove namirnice i pića sadrže prirodne radionuklide.

Tema Broja

Najpoznatiji primeri prirodnih radionuklida u hrani su banane i brazilski orasi. Banane imaju prirodno visok nivo kalijuma (450 miligrama). Iako je udeo  radioaktivnog izotopa kalijuma mali, svaka banana emituje 0,01 milirema (0,1 mikrosiverta) zračenja, što je veoma mala količina radijacije. To znači da bismo morali da pojedemo oko stotinu banana da bismo primili količinu zračenja koju inače dobijemo od prirodnog zračenja iz sredine.
Ipak, da postoji nagrada u kategoriji „najradioaktivnije namirnice“, neprikosnoveni pobednik bi bio brazilski orah, koji sadrži kalijum, ali i radijum. Sadržaj ovog hemijskog elementa u brazilskim orasima može da bude oko hiljadu puta veći od proseka svih namirnica kontaminiranih radijumom, u zavisnosti od njegove količine u zemljištu na kome se gaji. Ipak, smatra se da većina tog zračenja prođe kroz telo bez posledica.

Uticaj na namirnice

Prirodno zračenje u hrani ne treba mešati sa zračenjem hrane. To je proces u kome se koristi jonizujuće zračenje da se spreče bolesti koje se prenose hranom („trovanja hranom“) i kvarenje hrane. Hrana se propušta kroz snop zraka (kao kroz veliku baterijsku lampu) da se ubiju bakterije, plesan i druge štetočine u hrani. Ozračene namirnice ne dolaze u dodir sa radioaktivnim materijama, a samo zračenje hranu neće učiniti radioaktivnom.
Konzumiranje hrane koja je kontaminirana radionuklidima u nuklearnim ili radiološkim hitnim slučajevima povećaće količinu radijacije u organizmu i zdravstvene rizike zbog izlaganja zračenju. Nivo rizika će zavisiti od toga koji radionuklidi su uneti u organizam, kao i od količine radijacije.

Tema Broja

Radiološka ili nuklearna vanredna situacija neće uticati na sve namirnice. Malo je verovatno da će radijacija kontaminirati upakovanu hranu, naročito ako je ona konzervirana ili vakumirana pre samog hitnog slučaja. Međutim, neka hrana koja je proizvedena u oblastima u kojima su deponovane radioaktivne supstance, može biti kontaminirana. Zato se, naročito u ovakvim okolnostima, mora pratiti poreklo hrane.
Uticaj na hranu i proizvodnju hrane u zemlji pogođenoj radiološkom ili nuklearnom vanrednom situacijom zavisiće od vrste radionuklida i količine deponovane ili prisutne radijacije na mestu gde se hrana proizvodi ili ubira. Iako je prisustvo radioaktivnog joda u hrani posle nuklearnih vanrednih situacija važno, on dugoročno neće biti problem kada je reč o hrani, jer će se brzo prirodno raspasti. Međutim, radioaktivni cezijum se može zadržati u životnoj sredini još niz godina i postati dugoročan problem za proizvodnju i trgovinu hranom, ali i pretnja po ljudsko zdravlje.

 

 

Priredila: D. Marić

 

 

 

 

 


Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"

 

 

 

  back   top
» Pretraži SAJT  

powered by FreeFind

»  Korisno 
Bookmark This Page
E-mail This Page
Printer Versie
Print This Page
Site map

» Pratite nas  
Pratite nas na Facebook-u Pratite nas na Twitter - u Pratite nas na Instagram-u
»  Prijatelji Planete

» UZ 100 BR. „PLANETE”

» 20 GODINA PLANETE

free counters

Flag Counter

6 digitalnih izdanja:
4,58 EUR/540,00 RSD
Uštedite čitajući digitalna izdanja 50%

Samo ovo izdanje:
1,22 EUR/144,00 RSD
Uštedite čitajući digitalno izdanje 20%

www.novinarnica.netfree counters

Čitajte na kompjuteru, tabletu ili mobilnom telefonu

» PRELISTAJTE

NOVINARNICA predlaže
Prelistajte besplatno
primerke

Planeta Br 48


Planeta Br 63


» BROJ 120
Planeta Br 120
Godina XXI
Novembar - Decembar 2024.

 

 

Magazin za nauku, kulturu, istraživanja i otkrića
Copyright © 2003-2024 PLANETA