MAGAZIN ZA NAUKU, ISTRAŽIVANJA I OTKRIĆA
»  MENI 
 Home
 Redakcija
 Linkovi
 Kontakt
 
»  BROJ: 11
Godina II
Oktobar 2004.

»  IZBOR IZ BROJEVA
Br. 51
Maj 2012g
Br. 52
Juli 2012g
Br. 49
Jan 2012g
Br. 50
Mart 2012g
Br. 47
Juli 2011g
Br. 48
Oktobar 2011g
Br. 45
Mart 2011g
Br. 46
Maj 2011g
Br. 43
Nov. 2010g
Br. 44
Jan 2011g
Br. 41
Jul 2010g
Br. 42
Sept. 2010g
Br. 39
Mart 2010g
Br. 40
Maj 2010g.
Br. 37
Nov. 2009g.
Br.38
Januar 2010g
Br. 35
Jul.2009g
Br. 36
Sept.2009g
Br. 33
Mart. 2009g.
Br. 34
Maj 2009g.
Br. 31
Nov. 2008g.
Br. 32
Jan 2009g.
Br. 29
Jun 2008g.
Br. 30
Avgust 2008g.
Br. 27
Januar 2008g
Br. 28
Mart 2008g.
Br. 25
Avgust 2007
Br. 26
Nov. 2007
Br. 23
Mart 2007.
Br. 24
Jun 2007
Br. 21
Nov. 2006.
Br. 22
Januar 2007.
Br. 19
Jul 2006.
Br. 20
Sept. 2006.
Br. 17
Mart 2006.
Br. 18
Maj 2006.
Br 15.
Oktobar 2005.
Br. 16
Januar 2006.
Br 13
April 2005g
Br. 14
Jun 2005g
Br. 11
Okt. 2004.
Br. 12
Dec. 2004.
Br 10
Br. 9
Avg 2004.
Br. 10
Sept. 2004.
Br. 7
April 2004.
Br. 8
Jun 2004.
Br. 5
Dec. 2003.
Br. 6
Feb. 2004.
Br. 3
Okt. 2003.
Br. 4
Nov. 2003.
Br. 1
Jun 2003.
Br. 2
Sept. 2003.


 

» Glavni naslovi

MEDICINA

Pripremio: G.T.

Tvorac "Orosala 65"
Prof. dr Nedeljko Radlović

Prvi i osnovni korak u lečenju svih infektivnih crevnih poremećaja jeste nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita. Kako najefikasnije doći do tog važnog cilja upućuje nas tvorac jedinog domaćeg proizvoda namenjenog rehidraciji obolele dece

Prof. dr Nedeljko Radlović
Prof. dr Nedeljko Radlović

Posle infekcija disajnih puteva, crevne infekcije su najčešća infektivna oboljenja u pedijatriji, pre svega kod odojčadi i male dece. Tako mladi i nezreli organizmi posebno su osetljivi na ove poremećaje koje izazivaju bakterije, virusi ili parazit đardia lamblia, jer su skloni dehidraciji. O tome kako mladom organizmu vratiti dragocenu tečnost i elektrolite sigurno da nema boljeg sagovornika od prof. dr Nedeljka Radlovića, pedijatra gastroenterologa i nutricioniste sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu. Dr Radlović, inače i direktor Jugoslavenske pedijatrijske škole i predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, tvorac je "Orosala 65", rastvora za oralnu rehidraciju koji je početkom devedesetih godina razvio skupa sa pokojnim profesorom Rašom Stepanovićem, a koji proizvodi "Galenika".

Hitna rehidracija

Taj preparat je proizvod njihove studije kojom je precizno utvrđeno kakva tečnost bi bila najpogodnija za rehidra ciju obolelih na našem prostoru. Reč je o kombinacija natrijuma, hlora, kalijuma i glukoze, baziranoj na korišćenju jednog vrlo tvrdokornog mehanizma, takozvanog aktivnog kotransporta natrijuma i glukoze, kojim se gubitak tečnosti iz organizma najefikasnije nadoknađuje. Ono što dr Radlović ističe jeste da je preparat zasnovan na hemijskom mehanizmu otkrivenom u svetu sedamdesetih godina, i koji je primenjen uz specifična domaća saznanja, a ono što "Planeta" želi da istakne jeste da su se tvorci "Orosala 65" odrekli svojih autorskih honorara na uštrb prodajne cene preparata, kako bi on bio dostupan svima.

Salmonele

Salmonele se dele u dve grupe. Prvu čine salmonela tifi i salmonela paratifi, koje izazivaju tifus i paratifus, i od njih oboljeva samo čo vek. Na sreću, na našem prosto ru ih odavno praktič no i ne srećemo. Ali, ono š to u poslednjoj deceniji belež i rast, i kod nas i u svetu, jeste pojava nimalnih salmoneloza. Animalne salmoneloze spadaju u grupu zoonoza, oboljen ja od kojih istovremeno oboljevaju i životinje i čovek. Dakle, izvor infekcije je bolesna životinja, koju dalje prenosi i oboleli č ovek, ili pak zagađena hrana i voda.

Među bakterijskim uzročnicima crevnih infekcija najznačajnije su takozvane animalne salmonele, od kojih primarno oboljevaju životinje, posebno ptice i glodari. Salmoneloze imaju uglavnom kratak inkubacioni period, od 12 do 48 sati, a rede duži. Dominantan simptom bolesti je proliv, stolice su brojne, vodene, sluzave i često sukrvičave. Deca, naročito najmlađa, često povraćaju, telesna temperatura im raste nekad i do 39 ili 40 stepeni, žale se na bol u stomaku...

Početak bolesti je dosta brutalan i nagao, obično traje dva do tri dana, nakon čega bolesnik prestaje da povraća, temperatura se normalizuje a loše stolice se održavaju sedam do deset dana. Najveći broj obolelih kompletno se oporavi za to vreme, ali dr Radlović napominje da kod najmlađih period normalizacije stolica može da potraje i dve nedelje.

Lečenje - bez gladovanja!

Prof. dr Nedeljko Radlović

Deca su posebno osetljiv organizam i zahtevaju istančano znanje i pažnju

Bolesnik mora da unosi dodatnu tečnost, a pošto sa njom gubi i elektrolite, adekvatna prevencija i korekcija dehidracije se obavlja specijalnim rastvorima. Na našem prostoru to je pomenuti Orosal 65. Tri do četiri sata po započinjanju rehidracije, bolesnik treba da počne da jede. Ako je odojče na prirodnoj ishrani, daćemo mu majčino mleko, a ako je na veštačkoj, dobija mleko koje obično uzima. Kad je reč o nemlečnoj hrani, dok bolesnik ima povišenu temperaturu treba izbegava ti meso, odnosno proteine, ali mu potom treba dati kompletan i lako svarljiv nemlečni obrok (kromir pire, pirinač, krompira sa šargarepom, pileće i teleće meso, bananu, jabuka kao kompot ili pečena).

Tokom akutne faze bolesti, pacijenti a naročito najmlađi, ne smeju da gladuju, upozorava naš sagovomik. Ranije se pribegavalo restrikciji hrane, kako bi se gubilo manje vode i elektrolita, što je ublažavalo sam dijarejalni poremećaj. Ali, danas raspolažemo preparatom kojim se gubitak uspešno nadoknađuje, a hrana ipak bude iskorištena, jer kod bakterijskih infekcija poremećaj nastaje u donjem delu tankog i u debelom crevu, a hranu upija i vari gornji deo tankog creva.

Beskorisna "koka-kola"

Nadoknada vode i elektrolita "koka-kolom", koju "prepisuju" čak i neki lekari, potpuni je apsurd. U tom napitku nema soli, a šećer je u previsokoj koncentraciji, što samo podstiče proliv. Osim toga, taj šećer je saharoza, koja prethodno mora da se razloži do glukoze i fruktoze - fruktoza se upija potpuno nezavisno od natrijuma, a čak i ona glukoza koja se tada oslobodi ne može da bude prenesena u organizam na pravi način, jer u "koka-koli" nema natrijuma, pa će upijanje glukoze biti mnogo sporije.

Čak i kod najozbiljnijih bakterijskih infekcija antibiotici se retko daju. Izuzetak su bolesnici sa poremećenim imunitetom, novorođenčad i mlada odojčad. Izuzetak je i dete koje ima tešku kliničku sliku komplikovanu bakterijemijom, odnosno prelaskom salmonele iz creva u cirkulaciju. Antibiotici se, bez obzira na životnu dob, takođe daju bolesnicima koji imaju hroničnu inflomatomu bolest creva, kao što je ulcerozni kolitis ili krono kolitis, gde je sluznica već oštećena pa salmonela može lako da prodre u cirkulaciju. Tada se daju cefaiosporini treće generacije, zatim i dalje aktuelan pentreksil, baktrim, a izuzetno i hloramfenikol. Kad je reč o snižavanju temperaturte, kao lek broj jedan dr Radlović izdvaja paracetamol. Starijima od šest meseci se može dati ibuprofen (brufen), a aspirin tek nakon 12. godine života.

Drugi lekovi deci se ne daju, insistira profesor Radlović. To se odnosi na lekove koji ublažuju povraćanje (reglan, na primer). Ako dete povraća uprkos rehidraciji, treba misliti na neki drugi uzrok ili komplikaciju osnovne bolesti. Jedna od ozbiljnih komplikacija salmoneloze jeste zastoj rada creva, ili zato što je salmoneloza zahvatila moždane opne. Povraćanje treba da prestane već posle dva do tri sata rehidracije, ali ako se nastavi više od četiri puta na sat, onda moramo misliti na dva stanja: ili je poremećaj takve vrste da zahteva vensku rehidraciju, ili je došlo do neke komplikacija koja zahteva dodatna ispitivanja i dodatne terapijske mere.

Deci se nikako ne daju ni spazmolitici (buskopan), ni lekovi koji drugim mehanizmima smiruju creva (loperamid).

Virusne infekcije

Virusne infekcije se obično kod dece javljaju krajem prve godine života, kad ona gube imunitete stečen od majke, a zatim u drugoj i trećoj. Najistaknutiji je rota virus, koji se češće javlja tokom hladnijeg dela godine, i njega karakteriše kratak inkubacioni period, i nagli i brutalni poremećaj, sa povišenom temperaturom, povraćanjem i vodenom dijarejom, bez sluzi i sukrvice. S obzirom na intenzivno povraćanje, brojne vodene stolice i temperaturu, i uzrast u kome se ovaj virus najčešće javlja, jasno je zašto većina takvih bolesnika barem u prva dva dana zahteva vensku nadoknadu tečnosti. Ipak, infekcija rota virusom uglavnom prolazi u roku od nekoliko dana.

Virusi pogađaju gornji deo tankog creva, pa se dijetetske mere tome prilagođavaju. Poremećaj podnošenja mlečnog šećera je, precizira dr Radlović, primamo svojstvo virusnih infekcija koje zahvataju gornji deo tankog creva, gde se šećer vari i upija, pa često prvih par dana treba obustaviti unos standardnog mleka i detetu dati specijalne mlečne formule sa malom količinom mlečnog šećera ili bez njega, kao što su HN25 i Bebelac FL. Detetu starijem od godine dana može se dati jogurt, kiselo mleko ili sir. Majčino mleko se nikad ne isključuje, podvlači naš sagovomik.

Eubiotici

Eubiotici su korisne bakterije koje svojim prisustvom u debelom crevu "konkurišu" za opstanak onima koje izazivaju oboljenja. Prema saznanjima poslednjih godina, one su vrlo značajne u eliminaciji štetnih bakterija - luče male koncentracije antibiotika, što je inače njihov biloški mehanizam opstanka.

Smatra se, dakle, da eubiotici (Linex, Probiotic, Liobif) ubrzavaju isceljenje, oporavak sluznice i opšti oporavak bolesnika, kod svih vrsta crevnih infekcija, ali one ipak ne mogu da blokiraju infekciju. Ublažiće joj klinički tok, ali je neće sprečiti. Jedino efikasno preventivno sredstvo su vakcine u SAD i još nekim zemljama postoji vakcina protiv rota virusa, ali se ona, za sada, dosta ograničeno primenjuje.

Paraziti u crevima

Crevne infekcije mogu izazvati i paraziti, jednoćelijske praživotinje (protozoe) koje uglavnom izazivaju recidivirajuće (ponavljane) ili hronične prolive (duže od dve nedelje).

Najčešći uzročnik je takozvana đardia lamblia, koja parazitira u dvanaestopalačnom i gornjem delu tankog creva gde crpi gvožđe i druge hranljive materije, te često dovodi do pothranjenosti i anemije. Lek izbora koji je uspešno odstranjuje je flažil (orvažil).

Postoji još čitav niz bakterijskih, virusnih i (rede) parazitamih uzročnika crevnih infekcija koje ovom prilikom nemožemo da pomenemo, te dr Radlović zaključuje da je u svakom slučaju najznačajnije, o kojem god uzročniku da je reč, zaštititi dete od prevelikog gubitka vode i elektrolita, ili taj gubitak što pre korigovati rastvorom za rehidraciju,a potom bolesnika svakako poštedeti i gladovanja.

G.T.

 

  back   top
» Pretraži SAJT  

powered by FreeFind

»  Korisno 
Bookmark This Page
E-mail This Page
Printer Versie
Print This Page
Site map

» Pratite nas  
Pratite nas na Facebook-u Pratite nas na Twitter - u  
»  Prijatelji Planete

 

Magazin za nauku, kulturu, istraživanja i otkrića
Copyright © 2003 -2012. PLANETA